O tekmovanju


PITAMIČEVO TEKMOVANJE ŠTUDENTOV PRAVA


I. Splošno


Pitamičevo tekmovanje študentov prava je organizirano po vzoru mednarodnih moot courtov, in je zasnovano kot simulacija postopka pred Ustavnim sodiščem Republike Slovenije.

Pitamičevo tekmovanje organizira PRAVNA FAKULTETA UNIVERZE V LJUBLJANI v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru in Evropsko pravno fakulteto.

II. Kako poteka tekmovanje?


Vsaka ekipa mora v prvem delu tekmovanja napisati memorandum (v obliki zahteve oz. pobude za presojo ustavnosti ali ustavne pritožbe), nato pa še odgovor na enega od memorandumov, ki ga določi Organizacijski odbor. Vsi pisni izdelki so strogo anonimizirani, tako da ocenjevalci ne vedo za identiteto članov ekip, pa tudi ne, s katere fakultete ekipa prihaja.

Ekipe, ki dosežejo najboljše rezultate v pisnem delu tekmovanja, se pomerijo v ustnih nastopih. Ti so v četrtfinalu organizirani tako, da se vsaka od ekip pomeri v obeh vlogah – kot vlagatelj pobude oz. zahteve za presojo ustavnosti ali ustavne pritožbe – ter kot Državni zbor, ki na navedbe odgovarja. V četrtfinale se običajno uvrsti 8 ekip. Soočenja potekajo pred senatom dveh sodnikov. 

Najboljše 4 ekipe se uvrstijo v polfinale, zmagovalni ekipi pa v finale tekmovanja, ki poteka na Ustavnem sodišču Republike Slovenije pred senatom uglednih pravnih strokovnjakov.

Ocenjevalci pisnih izdelkov so učitelji vseh treh pravnih fakultet, sedanji in nekdanji ustavni sodniki, strokovni sodelavci Ustavnega sodišča, ugledni sodniki in odvetniki ter drugi vidni pravni strokovnjaki.

III. Kdo lahko sodeluje?


Pitamičevo tekmovanje je namenjeno vsem študentom prava, ki so vpisani na I. ali II. stopnjo bolonjskega študija treh slovenskih pravnih fakultet: Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, Pravne fakultete Univerze v Mariboru in Evropske pravne fakultete.

Na Pitamičevem tekmovanju lahko sodelujejo študentje vseh letnikov, vključno s t. i. pavzerji. Študentje tekmujejo v tričlanskih ekipah.

IV. Kakšen je rok za prijavo in oddajo izdelkov?Rok za prijavo na XI. Pitamičevo tekmovanje je petek, 30. oktober 2019.Ekipe morajo memorandum oddati do ponedeljka, 16. decembra 2019, odgovor na memorandum pa do ponedeljka, 17. februarja 2020.V. Zakaj sodelovati?Pitamičevo tekmovanje ponuja študentom enkratno priložnost, da se soočijo s pravno zahtevnim in zanimivim primerom na način, kot bodo morali to početi v praksi.Sodelovanje na Pitamičevem tekmovanju sodelujočim študentom omogoča:

  • da znanje, ki so ga pridobili s študijem, uporabijo v simuliranem ustavnosodnem postopku in od vrhunskih strokovnjakov pridobijo povratno informacijo o svojem znanju, veščinah in ustvarjalnosti; 
  • da v situaciji, ki je podobna dejanskim pravnim postopkom, izboljšajo sposobnosti argumentacije in javnega nastopanja; 
  • da se preizkusijo v timskem delu; 
  • da pridobijo izkušnje za morebitno sodelovanje na mednarodnih sodnih simulacijah ter 
  • da se pomerijo s svojimi kolegi s svoje in drugih fakultet ter si z uspešnim sodelovanjem in dobrim rezultatom zagotovijo dobro popotnico za svojo nadaljnjo poklicno pot. 

VI. Več informacij


Z vsemi dodatnimi vprašanji se lahko obrnete na Organizacijski odbor preko elektronske pošte pitamicevotekmovanje@gmail.com.

Ni komentarjev: