sreda, 23. marec 2016

ZAKLJUČEK VII. PITAMIČEVEGA TEKMOVANJA ŠTUDENTOV PRAVA


V petek, 18. marca je, kot to veleva tradicija, na Ustavnem sodišču Republike Slovenije potekalo finale največjega slovenskega »moot court« tekmovanja, ki ga v sodelovanju z Pravno fakulteto Univerze v Mariboru in Evropsko pravno fakulteto organizira Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani. VII. Pitamičevega tekmovanja ne bomo pomnili le po zanimivem hipotetičnem primeru tekmovanja, ki je v središče pravnega argumentiranja postavil vprašanje zlorabe pravne oblike akta, povezanega s financiranjem zasebnih osnovnih šol brez koncesije, temveč tudi po eni najboljših udeležb študentov prava v zgodovini tekmovanja. Letos se je namreč prijavilo kar 48 ekip oz. 144 študentk in študentov prava iz vse Slovenije, kar predstavlja eno največjih udeležb na tekmovanju doslej.
Dve najboljši ekipi sta bili izbrani potem, ko se je na ljubljanski pravni fakulteti v preteklih dveh tednih na ustnih obravnavah najprej pomerilo najboljših 16 ekip (v četrtfinalu), nato pa še štiri najboljše ekipe v polfinalu. V finalnem 'dvoboju' je ekipa Severus (Alenka Benčina, Barbara Friedl, Mateja Jvoič) premagala ekipo Caracalla (Lora Briški, David Sotošek, Brina Žitnik), zmagovalna ekipa pa je prav tako osvojila nagrado za najboljši pisni izdelek. Plaketo za najboljšega govorca je osvojila študentka Brina Žitnik.
Izstopala pa je letos tudi bera nagrad, ki so jih prejeli najboljši tekmovalci. Naj jih naštejemo le nekaj: članice zmagovalne ekipe bodo opravljale enomesečno plačano prakso v odvetniški pisarni Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji. Ustavno sodišče RS je štiri najboljše ekipe povabilo na mednarodno konferenco v počastitev 25. letnice delovanja sodišča, Zveza društev pravnikov Slovenije pa na Dneve slovenskih pravnikov v Portorož. Podjetje IUS Software je vsem tekmovalcem v času tekmovanja zagotovil brezplačen dostop do njihovega portala, GV Založba pa je prav tako štirim najboljšim ekipam podarila lepe knjižne nagrade. Te je sicer prispevala tudi podpredsednica Ustavnega sodišča, dr. Jadranka Sovdat. Finančno podporo tekmovanju je tudi letos zagotovil odvetnik Stojan Zdolšek. 
Veseli nas, da zanimanje med študenti z leti raste in da ugled Pitamičevega tekmovanja zvesto pomagajo krepiti priznani pravni strokovnjaki, ki sodelujejo pri ocenjevanju pisnih izdelkov in ustnih obravnav. Prav poseben pečat tekmovanju gotovo odtisne tudi Ustavno sodišče, saj je občutek študentov, ki se pomerijo pred sodnim senatom s takšno sestavo in to v sodni dvorani Ustavnega sodišča, nepozaben. Vse to nas navdihuje, da se že oziramo proti VIII. Pitamičevemu tekmovanju. 
Zahvaljujemo se podpornikom in sponzorjem: 

Tekmovanja pa seveda ne bi bilo brez organizacijske ekipe:

- Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani: prof. dr. Igor Kavčič, doc. dr. Aleš Novak, as. Iztok Štefanec, Maja Ropret, Grega Oprčkal, Klavdija Sitar, Jaka Kukavica, Boštjan Vrisk, Mohor Fajdiga in Kristina Lazarevič Padar. 

- Pravna fakulteta Univerze v Mariboru: prof. dr. Jurij Toplak, as. Tadej Dubrovnik, Lina Burkelc Juras. 

- Evropska pravna fakulteta: doc. dr. Rok Čeferin in Miha Istenič. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar